Thursday, September 18, 2008

home-made...magiun :))


Totul a inceput de aici, de la prunele din pom...
everything started from here, from the tree plums...

cam atitea am cules pina la in final....
these were picked for finally

apoi am trecut la scos simburele si am le-am aruncat, bineinteles, pe cele cu " carne bio" ha-ha!
then I take out the stones and of course, put away those "bio meaty" ( with worms LOL)

Imi place sa pastrez totul simplu, cit mai rustic, asa ca : voila! sistemul meu de fierbere. la foc de lemne . Realizat din 3 pereti din caramida , cadrul din lemn si bineinteles...cratita de inox. Aceasta cratita este atit de mare incit are locul ei de repaus stabilit pe raftul din garaj, este enorma si nu incape in bucataria mea mica...Aceasta este prima poza de cind am pornit fierberea...care va dura timp de 5-6 ore pe timpul zilei de azi.
I like to keep everything pretty simple and rustical, so : voila! my boiling system. With natural wood fire. Made of 3 brick walls, wood frame and of course the inox big pot. This pot is so big that it has its own rest place on the garage shelf ( it's too big for my small kitchen) This is the photo when the plums are set in the pot, at the beggining of the boiling....that will last for aproximative 5-6 hours during the day...a lot of hand-spinning ...

Cam asa arata dupa citeva ore de fiert....pentru ca nu am folosit DELOC zahar, fierberea dureaza mult mai mult dar merita!! se pastreaza gustul natural al prunelor.
This is how it looks after several hours of boiling...because I did not use ANY sugar, the boiling process takes a lot of time...but it worth it !the result is more natural, preserving the real taste of plums.


Si cam pe la final, deja obositi de atita invirtit in cratita, si de povestit si de citit ( ceva trebuie sa faci timp de atitea ore, nu ?) magiunul incepe sa miroase in toata curtea...Mmmmm...
And around final, when tired for such long hand spinning, and talking and reading ( well, we have to do something during all these long hours, no ?) the "magiun" start to smell all over the yard....Mmmm...



Bineinteles ca am avut si ajutor...la privit ! ha-ha...
Of course we have some help ....at watching over ! LOL...


In garda la..."hotul!"
In their proper job looking after: " thief!"



Noaptea tirziu, cu magiunul pus in borcane....o parte din ele.
Late in the night, with the "magiun" put in jars...a part of it.

si cealalta parte...
and the rest of it.



Dupa ce se raceste bine si prinde pojghita la suprafata, adica cam pe a doua zi, se inchid borcanele cu capace. Acum poate sa vina si iarna..."dulce" avem destul ;)) chiar si pentru prieteni.
After is getting cold and dry on the surface, I mean about next morning, the jars have to be closed.Now the winter can come, we have enough "sweet" even for friends.

8 comments:

  1. Wow, ce bine arata!Imi inchipui cum miroase!
    Dar cum invarteai in magiun!?Am inteles cu ce("lemnul" din mijloc ..hi,hi,hi) dar cum??
    Ela

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:29 PM

    E foarte bun! Bravo tie ca faci asa magiun natural fara zahar. Bunicii mei erau dintr-o zona de deal si tin minte si eu unele secrete ale prunelor.

    ReplyDelete
  4. Ce imagini incantattoare Teodora! :) imi amintesc de timpul cand eram acasa si asteptam cu drag toamna sa pot face tot felul de bunataturi...si sa ma destind in aromele lor..cred ca ti-a iesit super gemul de prune..vreau si eu un borcaaaaaaan!!si vreau si acasa...

    ReplyDelete
  5. Foarte bine arata! Mi-e dor de o viata mai tacticoasa si imaginile pe care le-ai postat imi inspira un anumit ritm pe care l-am cam pierdut.

    ReplyDelete
  6. Wow ! Si eu vreau magiun fara zahar ! N-am mancat niciodata !

    ReplyDelete
  7. Ce de prune! Si eu am avut multe dar cred ca tu m-ai intrecut. :))
    Pe vremuri asa facea si bunica mea, fierbea magiunul in curte. Ce vremuri!!! Iti multumesc ca mi-ai adus aminte. Parca simt acum si aroma...

    ReplyDelete
  8. Incerc si eu astazi. E la fiert de 6 ore, miroase a tara, a bunici, a vremuri aproape uitate.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...